Proje İçeriği

Ana Yürütücü: Uçan Süpürge Vakfı

Eş Başvuranlar: GGH, KEAN, MORDEM, TOBAV

İştirakçiler: ASİSDER, Yaşar Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Uçan Süpürge Vakfı’nın ana yürütücüsü olduğu Türkiye’de Sanat ve Kültür Yoluyla Değişime İlham Vermek: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Dezavantajlı Kılınan Kadınlar için Gençlik Savunuculuğu(Sanatla) Projesi 1 Ocak 2024 tarihi itibari ile başlamıştır.  Sanatla Projesi 1 Ocak 2024 – 1 Ocak 2027 tarihleri arasında 3 yıl boyunca devam edecektir. Proje konsorsiyumu, ana yürütücüsü Uçan Süpürge Vakfı olmakla birlikte Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV), Mordem Sanat ve Ekolojik Yaşam Derneği (MORDEM), Genç Gönüllüler Derneği (GGD) ve KEAN (Cell of Alternative Youth Activities) örgütlerinden oluşur. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından IPA III Programı kapsamında desteklenen Sanatla Projesi, temelde katılımcı demokrasiyi güçlendirmek ve hak temelli sivil toplum örgütlerini destekleyerek Türkiye’de insan hakları ve temel hakların ilerlemesine katkıda bulunmakla birlikte gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini ve yereldeki, toplum tarafından dezavantajlı bırakılmış genç kadınların kapsayıcılığını arttırmak için kültür sanata dayalı etkileşimi, katılımı ve savunuculuğu kolaylaştırmayı hedefler. Bu proje ile 3 yıl boyunca sivil toplum örgütlerine ve gençlere yönelik olarak kapasite güçlendirme ve kültür sanat yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin farkındalığı artırma faaliyetleri gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Projenin ilk hedef grubu Aksaray, Ankara, Diyarbakır, Edirne, Hakkari, İzmir, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Van olmak üzere 11 ilde kadın ve kız çocuklarının haklarının geliştirilmesi için çalışan 50 hak temelli sivil toplum kuruluşudur. İkinci hedef grup ise 11 şehirde yaşayan 15-24 yaş arasında etnik köken, mültecilik statüsü, dinsel aidiyet, anadil ve toplumsal cinsiyet kimliği ve yönelimi açısından çeşitli toplulukları temsil eden gençlerdir.

Proje Ortakları

Uçan Süpürge Vakfı (Ana Yürütücü)

Uçan Süpürge, 1996 yılında, kadınların güçlendiği ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı herkes için adil bir dünyaya kavuşmak için değişim yaratma amacıyla yola çıkmıştır. Şiddet, yasal haklar, temsil eşitsizliği, görünürlük, üretim, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi birçok farklı konuda farkındalık yaratmayı amaçlayan faaliyetler yürütmektedir. Kültür sanat alanındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair farkındalık yaratmak ve sinema alanındaki kadınların emeğini görünür kılmak amacıyla, 1998 yılında Türkiye’de ilk defa uluslararası kadın filmleri festivalini başlatmıştır. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali panel, söyleşi ve sergilerin yapıldığı uluslararası bir organizasyon olarak varlığını sürdürmektedir. Uçan Süpürge Vakfı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesine yönelik feminist düşünce, eylem ve politikaların yaygınlaştırılması için çalışmak; bu doğrultuda ulusal ve uluslararası örgütlenme girişimlerini desteklemek, alanın bilgisini özgün araştırmalarla zenginleştirmek misyonuyla ve demokratik, şeffaf, eşitlikçi, kolektif dayanışma perspektifi doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir.

Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı – TOBAV (Proje Ortağı)

Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı, 28 Kasım 1981 tarihinde kurulmuş olup, kısa adı “TOBAV” dır. Vakıf; sosyal yardımlaşma, dayanışma, tiyatro, opera, bale ve çoksesli müzik  sanatlarının yaygınlaştırılması, bunlarla ilişkili kültürel değerlerin demokratik ve laik  cumhuriyet ilkeleri  doğrultusunda korunması ve gelişmesi amacı ile kurulmuştur.TOBAV, tiyatro, opera, bale ve çoksesli müzik sanatlarının yaygınlaştırılması için, bu sanat dalları ile ilgili eğitim ve öğretim veren kuruluşlar açmak, ulusal ve uluslararası kurslar, seminerler, söyleşiler, açıkoturumlar, sempozyumlar, festivaller, şenlikler, yarışmalar, ödüllendirmeler düzenlemek ve bu alanlarda ulusal ve uluslararası etkinliklere katılmak, ortak projeler üretmek ve yayın çıkarmak gibi amaçlar çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmeyi hedeflemektedir.TOBAV, kurulduğu günden bugüne çeşitli kentlerde düzenlediği tiyatro festivalleri ve çalışmalarının yanı sıra eğitim faaliyetleri alanında da varlık göstermiştir. Aynı zamanda, Uluslararası Amatör Tiyatrolar Birliği (IATA) ve Uluslararası Oyuncular Federasyonu (FIA) üyesidir.

Hakkari Genç Gönüllüler Derneği (HGGD) (Proje Ortağı)

Hakkari Genç Gönüllüler Derneği, 2011 yılında dezavantajlı çocuklar, gençler ve kadınlar için fırsat eşitliği oluşturmak amacıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek, yerelde kültür ve sanat faaliyetlerini geliştirmek, çocukların, gençlerin ve kadınların kültür sanat faaliyetlerine erişimini kolaylaştırmak, dayanışma kültürü oluşturmak hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Dernek, yapacağı faaliyet ve projelerle gençler öncülüğünde toplumsal barışı hedeflemektedir.

MORDEM Sanat ve Ekolojik Yaşam Derneği – MORDEM (Proje Ortağı)

MORDEM Sanat ve Ekolojik Yaşam Derneği, Diyarbakır’da 2017 yılından bu yana ayrımcılıkla mücadele, eşitlik ve kadın hakları alanlarında kültür ve sanat aracılığıyla çalışmalar yürütmektedir. Mordem Sanat ve Ekolojik Yaşam Derneği, kültürel ifadelerin çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesinin bir insan hakkı olduğu mottosuyla her bir bireyin kültür sanat faaliyetlerine erişimini sağlamak ve kolaylaştırmak için  farklı sanat dallarında yerel çalışmalar yürütmektedir. Yereldeki sanatçıların ve sanatseverlerin kültür sanat faaliyetlerine rahatlıkla ulaşabileceği projeler ve farklı sanat dallarında atölye, eğitim gibi çalışmalar yürütmektedir.

 Cell of Alternative Youth Activities (KEAN) (Proje Ortağı)

Cell of Alternative Youth Activities (KEAN), 2004 yılında evrensel değerler, barış, gelişim, refah ve çevre koruma için mücadele eden, Yunanistan’da kurulmuş bir gençlik derneğidir. KEAN, özgürlük, demokrasi, eşitlik, toplumsal adalet ve dayanışma değerlerine inanır ve bireyin mümkün olan en üst düzeyde gelişmesini hedeflemektedir. Bu amaçlar doğrultusunda toplum, çevre, eğitim, kültür, spor ve teknoloji alanlarında çalışmalar yürütmektedir.